1. Ana Sayfa
  2. Gündem

Çip Krizi Nedir, Ne Zaman Çözülecek?

Çip Krizi Nedir, Ne Zaman Çözülecek?
0

Çip krizi, akıllı telefonlardan oyun konsollarına kadar her şeyi etkileyen küresel bir sorundur. Bunun nedeni, bilgisayar çiplerinin temel yapı taşları olan mikroçip eksikliğidir.

Yarı iletken çip üreticileri fabrikalarını güçlendirerek ve yeni kapasite yatırımları yaparak bu soruna yanıt verdiler. Ancak bu kolay bir çözüm değil. Talep arzı geride bırakmaya devam ettikçe, eski düğümler ve diğer sektörler için kapasite bulmak zor olacak.

Bilgisayar ve diğer cihazlara olan talep artarken, koronavirüs salgını insanların evden çalışmaya veya işlerinde uzaktan yazılım kullanmaya başlamasına neden oldu. Bu da tablet ve kişisel bilgisayar gibi cihazların sorunsuz çalışması için gerekli olan bilgisayar çiplerine olan talebin artmasına yol açtı. Kriz, cep telefonları ve oyun konsolları gibi çip gerektiren ürünleri de etkiledi.

Çip Krizi Nedir?

Çip krizi, kullandığımız hemen her şeyi etkileyen küresel bir sorun. Çip üreticilerinin, bilgisayarlara, akıllı telefonlara ve ev aletlerine güç veren küçük bilgisayar devreleri olan silikon çiplere yönelik artan talebi karşılama mücadelesinin bir sonucu.

İki yıl önce, COVID-19 salgını dünyayı kasıp kavurarak fabrikaları ve limanları aylarca kapanmaya zorladığında başladı. Bu süre zarfında çip üreticileri artan talebi karşılamak için üretimi diğer ürünlere kaydırmaya çalıştı, ancak bu yeterli olmadı.

Sıkıntıya katkıda bulunan bir diğer faktör de otomobil üreticilerinin 2020’de çip siparişlerini iptal etmesiydi. Ekonomi konusunda endişeliydiler ve insanların araba almayacağını düşündüler, bu yüzden çip siparişlerini iptal ettiler.

Çip sıkıntısına yanıt olarak TSMC, yeni üretim tesislerine milyarlarca dolar yatırım yaptı. Intel ve Texas Instruments da kendi çip fabrikalarına büyük yatırımlar yapıyor. Ancak bu yeni tesisler henüz üretim ihtiyaçlarını karşılamıyor ve 2023 yılına kadar tam olarak faaliyete geçemeyecek.

Kriz ST Microelectronics, Onsemi, Microchip, NXP Semiconductors ve Infineon gibi daha az bilinen çip üreticilerini de etkiledi. Hala “legacy nodes” adı verilen eski nesil üretim teknolojisini kullanan bu şirketler, özel çipler için pazardan daha fazla pay aldılar.

Bu çipler mikrodalga fırınlar ve kameralardan çamaşır makineleri ve kalp pillerine kadar çok çeşitli tüketici ürünlerinde kullanılmaktadır. Ayrıca elektrikli araçlar gibi bazı endüstrilere güç sağlamak için de gereklidirler.

Bu krizin bir sonucu olarak, işletmelerin önceden plan yapması her zamankinden daha önemli hale geliyor. TechRepublic’e katkıda bulunan yazar Patrick Gray, işletmelerin altyapılarında çip krizinden etkilenecek temel bileşenleri belirlemeleri ve envanter stoklamaya değip değmeyeceğine karar vermeleri gerektiğini yazdı.

Çip Krizi Nedir, Ne Zaman Çözülecek?Çip Krizi Neden Yaşanıyor?

Çip krizi, pek çok elektronik ürünün üretimini etkileyen küresel bir sorundur. Akıllı telefonlardan dizüstü bilgisayarlara, arabalardan oyun konsollarına kadar her şeyi etkilemektedir.

Çip sıkıntısının temel nedeni, çip üretecek yeterli sayıda fabrika bulunmaması ve bu fabrikaların talebi karşılamakta zorlanmasıdır. Fabrikalar talebi karşılayana kadar çip sıkıntısının birkaç ay daha sürmesi bekleniyor.

Çip sıkıntısını çözmek için, çip üreticileri daha fazla çip üretebilecek yeni fabrikalar veya fabrikalar inşa ediyor. Ancak bu fabrikaların tam olarak faaliyete geçmesi ve çip üretimine başlamaya hazır hale gelmesi yıllar alıyor.

Bu fabrikalara milyarlarca dolar yatırım yaparak yardımcı olmaya çalışan bazı şirketler var, ancak bu sorunu hemen çözmeyecek. Sorunu sadece uzun vadede çözecektir.

Çip sıkıntısının yanı sıra elektronik sektörünü etkileyen birçok başka sorun da var. Örneğin, ABD ve Çin arasındaki son ticaret savaşı birçok sektörü etkiledi ve para kaybetmelerine neden oldu.

Ancak en büyük sorun, çip krizinin dünya ekonomisinde son derece büyük bir bozulmaya neden olmasıdır. Bu durum dünyanın her yerindeki işletmeleri ve hatta insanların hayatlarını etkiledi.

Birincisi, elektronik ürünlerin fiyatlarında artışa yol açtı. Ayrıca insanların araba ve bilgisayar gibi ürünleri satın almayı ertelemelerine neden oluyor.

Çip sıkıntısıyla ilgili bir başka sorun da otomobil üreticilerinin araç üretmesini ve sipariş birikimlerini kapatmasını zorlaştırması. Bu da otomobil endüstrisinin zarar görmesine ve gelir kaybına neden oluyor.

Çip sıkıntısı oyun endüstrisini de etkiledi, çünkü Sony PS5 ve Microsoft Xbox Series X gibi oyunların fiyatlarını yükselten avcılar ve uygunsuz bulunabilirlik anlamına geliyor.

Çip Krizi Nedir, Ne Zaman Çözülecek?Çip Krizinin Çözümü Nedir?

Çip krizi küresel tedarik zincirinde büyük bir kesintiye neden oldu. Otomotiv endüstrisinden enerji ve sağlık sektörlerine kadar farklı sektörlerdeki işletmeleri etkiledi.

Şirketler, ister bir araba ister bir cihaz olsun, ürünlerinin çalışmasını sağlamak için mikroçiplere güveniyor. Kriz, üretim ve satışların azalmasına ve bazı şirketler için kar uyarılarına neden oldu.

Önde gelen şirketler risk ve gelir kaybını azaltmak için ürünlerini yeniden tasarlamaya başladı. Bu, mevcut olmayan çiplerle desteklenen gerekli olmayan özelliklerin kaldırılmasını, ürün özelleştirmesinin en aza indirilmesini, birden fazla tedarikçiden parça temin edilmesini veya mevcut çiplere dayanan ve kullanılmayan pazar nişlerine hizmet eden yeni ürünler yaratılmasını içerebilir.

Bazı şirketler de üretimi sürdürürken talebi karşılamanın bir yolu olarak ikame çipler kullanmaktadır. Bu strateji, alternatif çipleri desteklemek için yazılım ve ürün yazılımının yeniden yazılmasını içerir, ancak maliyetli ve karmaşık olabilir.

Şirketlerin benimsediği bir başka çözüm de daha uyarlanabilir üretim süreçleri inşa etmektir. Bu, farklı şekillerde paketlenmiş olarak gelen daha geniş bir çip bileşenleri yelpazesini işleyebilecek yeni makinelerin eklenmesini gerektirebilir.

Bu yaklaşım, üreticilerin bir ürünü oluşturmak için gereken süreyi azaltmasına ve tüm bileşenlerin montaj hattında doğru yere teslim edilmesini sağlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca şirketlerin daha esnek üretim süreçleri oluşturmak ve genel üretim maliyetlerini düşürmek için mevcut tedariklerden yararlanmasına da olanak tanıyabilir.

Çip Krizi Nedir, Ne Zaman Çözülecek?Çip Krizi Ne Zaman Çözülecek?

Çip krizi küresel yarı iletken tedarik zincirinde büyük bir kesintiye neden oldu. Bileşen tedarikçilerinden yonga plakası dökümhanelerine kadar, tedarik zincirinin her halkası kesintiye uğradı, birçok şirketi zor durumda bıraktı ve son ürünlerinin fiyatlarını yükseltti.

Çip krizinin ana nedeni COVID-19 pandemisi olsa da, yapısal faktörler de talebi etkiliyor. Otomasyona ve elektrikli araçlara geçiş, her zamankinden daha fazla çip gerektiriyor.

Bu değişiklikler zaten zor durumda olan yarı iletken endüstrisini daha da zorluyor. Ve çip üretim kapasitesi artıyor olsa da bu, krizin kısa sürede ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor.

Çip sıkıntısının üstesinden gelmek için üreticiler yeni fabrikalara milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Ancak bu çözüm hızlı bir düzeltme değil; bu tesisler 2023 ve sonrasına kadar tam olarak üretime hazır olmayacak.

Sonuç olarak, müşteriler taleplerini karşılayabilmek için normalden daha fazla çip stokluyorlar. Bu durum, analistlerin 2023’ün büyük bir bölümünde müşteriler tarafından absorbe edilmesini bekledikleri bir dizi düğümde fazla üretime yol açtı.

Çip sıkıntısının ne zaman çözüleceğini tahmin etmek zor çünkü sorun karmaşık. Çip sıkıntısı birçok faktörün bir araya gelmesinden kaynaklanıyor, ancak esas olarak elektronik ürünlere olan talep ve bunları üreten fabrikasyon tesislerinin kurulması için gereken uzun teslim sürelerinden kaynaklanıyor.

Bu durum, aksamaya meyilli bir tedarik zinciri yaratmıştır. Bir tedarik zinciri ne zaman kesintiye uğrasa, etkilenen sektördeki şirketler için maliyetlerin artmasına ve gelir kaybına yol açabilir.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap