1. Ana Sayfa
  2. Teknoloji

GPON Nedir, Ne İşe Yarar?

GPON Nedir, Ne İşe Yarar?
0

GPON, bir İnternet servis sağlayıcısından (ISP) gelen tek bir besleme fiberinin birden fazla eve veya işletmeye hizmet vermesini sağlayan pasif bir optik ağdır. GPON sistemi, fiber optik dağıtım ağındaki pasif ayırıcılarla birlikte bir OLT ve ONU cihazlarından oluşur.

Dağıtım ağlarındaki geleneksel bakır tellerin aksine, bir GPON ağının çalışması için elektrik gerekmez. Bu da enerji ve işletme maliyetlerinden tasarruf sağlar. Ayrıca, bir GPON sistemi bölücüler kullanarak yeni kullanıcıları kolayca barındırabilir.

Bir GPON erişim ağı, bir optik hat terminali (OLT), bir optik ayırıcı ve bir optik ağ terminalinden (ONT) oluşur. OLT, optik ayırıcı tarafından gönderilen sinyalleri alır ve bunları bir çekirdek Ethernet anahtarına sunar. ONT, OLT’den sinyalleri alır ve bunları İnternet üzerinden müşterinin son kullanıcı cihazına gönderir.

GPON Nedir?

GPON veya Gigabit Pasif Optik Ağlar, bir İSS’nin merkez ofisinden gelen tek bir besleme fiberinin birden fazla eve ve küçük işletmeye hizmet vermesini sağlamak için fiber dağıtım ağında pasif ayırıcılar kullanan bir noktadan çok noktaya erişim teknolojisidir. Bu, müşterilerin tüm hizmetlerini tek bir fiber taşıma ağı üzerinde birleştirmelerine olanak tanır, bu nedenle büyük telekom operatörleri arasında bu kadar popülerdir.

GPON teknolojisi, optik dalga boyu bölmeli çoğullama adı verilen bir işlem aracılığıyla verileri pasif bir ayırıcıya gönderen bir OLT (optik hat terminali) ile başlar. Bu ayırıcı bir son kullanıcı ya da konut kümesinin yakınında yer alır.

Buradan fiber kablo her bir son müşteriye uzanır ve onlara ulaşmak için pasif ayırıcıdan yayılır. Son kullanıcı ile bağlantı kurulduktan sonra GPON ağı, üzerinden video, ses ve veri hizmetleri sunmaya hazır hale gelir.

GPON, geniş bant İnternet hizmeti, IP üzerinden ses ve dijital TV dağıtımı dahil olmak üzere birçok uygulamada kullanılabilir. Hücresel baz istasyonları ve Wi-Fi erişim noktaları için ana taşıyıcı bağlantıları sağlamak için de kullanılabilir. Çeşitli farklı versiyonları, ilerlemeleri ve çoklama teknikleri ile geleceğe dönük, çok yönlü ve uygun maliyetli bir çözümdür. Çok fazla altyapı gerektirmediği için yükseltmesi ve bakımı da kolaydır.

GPON Nedir, Ne İşe Yarar?GPON Ne İşe Yarar?

GPON, bir fiber dağıtım ağında pasif ayırıcılar kullanan ve bir sağlayıcıdan gelen tek bir besleme fiberinin birden fazla eve ve küçük işletmeye hizmet vermesini sağlayan bir teknolojidir. GPON, WDM (Dalgaboyu Bölmeli Çoğullama) teknolojisini kullanarak 2.488 Gbit/sn’ye kadar aşağı yönde ve 1.244 Gbp/sn’ye kadar yukarı yönde hız sağlayabilir.

Bir GPON ağı, bir optik hat terminali (OLT) ve bir dizi Optik Ağ Terminali veya Optik Ağ Biriminden (ONU) oluşur. Her ONT bir yukarı akış GPON bağlantı noktasından veri alır, ardından bu verileri bir Ethernet çerçevesine dönüştürür. Bu Ethernet çerçevesi daha sonra bir OLT tarafından dekapsüle edilir ve yukarı akış ONU’ya gönderilir.

Yukarı akış ONU, verilerini OLT’ye zaman dilimlerine dayalı bir zaman bölmeli çoklu erişim (TDMA) modunda iletir. Bu TDMA yöntemi, 128 adede kadar GPON bağlantı noktasının tek bir OLT bant genişliğini paylaşmasına olanak tanır.

Tek bir fiber bağlantının birden fazla son müşteri tarafından paylaşılabilmesinin bir başka yolu da santralde pasif bir optik ayırıcı kullanmaktır. Ana hat fiberi ayırıcıya bağlanır ve bir dizi ‘damla’ fiber kablo ayırıcıdan her bir son müşteriye doğru yayılır.

Bu şekilde, fiber interneti her bir konuta noktadan noktaya fiber kurmak zorunda kalmadan çok sayıda son müşteri tarafından paylaşılabilir. Sonuç, kullanıcıları için üstün bir deneyim sunabilen yüksek hızlı bir fiber geniş bant bağlantısıdır.

GPON Nedir, Ne İşe Yarar?GPON Kullanmanın Avantajları

GPON teknolojisinin bir sürü avantajı vardır. Bunlar arasında güvenlik, istikrar ve güvenilirlik sayılabilir. Teknoloji ayrıca birden fazla işleve hizmet etmek için tek bir kablolama sistemi kullanır, bu da kurulumu daha kolay ve daha az maliyetli hale getirir.

En önemli avantajlarından biri, verileri daha uzun mesafelere ve yüksek hızlarda iletebilmesidir. Bunun nedeni, kabloların bakır tellerden çok daha ince olması ve özel alan gerektirmeden yer altına veya yer üstüne bağlanabilmesidir.

Ayrıca, diğer kablolama sistemlerine göre daha yüksek bant genişliği ve hızı idare edebilir, bu da onu yüksek hızlı İnternet hizmeti gerektiren büyük işletmeler için ideal kılar. Bant genişliği saniyede beş gigabit (Gbps) ile 25 Gbps arasında değişmektedir.

Bir diğer avantajı da GPON’un çevre dostu olmasıdır. Diğer sistemlere göre daha az elektrik ve klima kullanır, bu da şirket için enerji maliyetlerini azaltır.

Fiberin kendisini yükseltmeden önce ekipman yükseltmeleriyle ağın hızlarını artırabildiği için teknoloji geleceğe de hazırdır. Ayrıca, iş ağlarını desteklemek için yalnızca birkaç sunucu odası ve ekipman gerektirdiğinden çok verimlidir.

GPON, diğer müşterilerin trafiğinizi ele geçirmesini önlemek için AES şifreleme kullandığından çok da güvenlidir. Ayrıca yoğun trafik talebine ayak uydurabildiği için çok kararlıdır.

GPON’un bir diğer avantajı da bakır geniş bant bağlantılarından çok daha hızlı olmasıdır çünkü topraklama döngüleri veya elektromanyetik uyumluluk ve radyo frekansı paraziti gibi Ethernet’i etkileyebilecek aynı sınırlamalardan muzdarip değildir. Ayrıca tek bir fiber hat bakır hatlardan çok daha küçük olduğu için binanızda yerden tasarruf etmenizi sağlar.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap