1. Ana Sayfa
  2. Yazılım

Freedos Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar?

Freedos Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar?
0

Freedos Bilgisayar, önceden yüklenmiş FreeDOS ile birlikte gelen bir bilgisayardır. Bu, ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir ve Microsoft’un MS-DOS’unun yerine geçmiştir. Eski iş uygulamaları gibi eski yazılımları çalıştırmak veya gömülü sistemler geliştirmek için kullanılır.

Bu tür bilgisayarlar DOS veya Disk İşletim Sistemi olarak da adlandırılabilir. DOS, grafiksel bir kullanıcı arayüzü yerine metin tabanlı bir arayüz kullanan ilk işletim sistemi olan eski bir işletim sistemidir. Çok yavaştır ve kullanımı zor olabilir.
Öncelikle eski yazılımları, oyunları çalıştırmak ve gömülü sistemler geliştirmek için kullanılır. Bir sabit sürücüye, canlı CD’ye, USB flash sürücüye veya diskete kurulabilir.

Freedos Bilgisayar Nedir?

Freedos Bilgisayar, açık kaynak yazılımdan oluşan ve GNU Genel Kamu Lisansı altında lisanslanan ücretsiz bir işletim sistemi olan Freedos’u çalıştıran bir bilgisayardır. Microsoft’un MS-DOS’u ile uyumludur ve Windows ve Linux dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerini çalıştıran bilgisayarlara kurulabilir.

Bir Freedos Bilgisayar için en yaygın kullanım, klasik MS-DOS oyunlarını ve Windows’un daha yeni sürümlerinde iyi çalışmayan yazılımları çalıştırmaktır. Ayrıca sınırlı donanıma sahip küçük cihazlarda gömülü işletim sistemlerinin geliştirilmesi için bir ortam sağlar.

Buna ek olarak, bir Freedos Bilgisayar 1980’lerden kalma Lotus 1-2-3 veya VisiCalc elektronik tabloları gibi eski DOS uygulamalarına erişmek için kullanılabilir. Bu özellikle eski bilgisayarlardaki mali kayıtları arşivlemek için kullanışlıdır, ancak başka amaçlar için de kullanılabilir.

Bir Freedos Bilgisayar sabit diskten, canlı CD’den, USB flash sürücüden veya disketten başlatılabilir. Virtual PC ve VirtualBox gibi x86 emülasyon yazılımları kullanılarak sanal bir makinede de çalıştırılabilir. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, FreeDOS’u herhangi bir modern masaüstüne veya eski donanıma kurabilir, hatta metin modunda bir dizüstü bilgisayarda çalıştırabilirsiniz. Disk tabanlı mimarisi, grafiksel bir kullanıcı arayüzü ile aynı performansı sağlamasa da yönetilmesini kolaylaştırır.

Freedos Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar?Freedos Bilgisayar Ne İşe Yarar?

DOS bilgisayarların eski güzel günlerine bir saygı duruşu niteliğinde olan FreeDOS, yazılım mühendisliğinin etkileyici bir başarısıdır. Usta Jim Hall tarafından tasarlanan FreeDOS, X86 ve RISC dahil olmak üzere çeşitli donanım platformlarına indirilebilen ve kurulabilen ücretsiz bir işletim sistemidir.

Hepsinden iyisi, eski DOS oyun günlerinizi yeniden yaşamanın eğlenceli ve ücretsiz bir yoludur. Windows’un aksine, ayrı bir önyükleme diski veya bölümü gerektirmez. Birlikte gelen uygulamalar sizi kısa sürede elektronik tablodan masaüstüne taşıyabilir. Yine de gözünüzü saatten ayırmamanız gerekecek.

Genel olarak, yeni bir bilgisayar satın alırken, piyasadaki en popüler işletim sistemlerinden biri olduğu ve kullanıcılar için birçok avantaj sunduğu için Windows işletim sisteminin önceden yüklenmiş olarak geldiğini göreceksiniz. Buna rağmen, bunun yerine FreeDOS ile gelen bir dizüstü bilgisayar veya PC satın alarak biraz tasarruf etmek mümkündür.

Freedos Bilgisayar Nedir, Ne İşe Yarar?Freedos Bilgisayar’a İşletim Sistemi Nasıl Kurulur?

Bir Freedos bilgisayarına işletim sistemi yüklemek için, sabit diskinizde bir bölüm oluşturmak üzere FDISK programını kullanabilirsiniz. Ayrıca Windows ISO görüntüsünü indirebilir ve Windows işletim sistemini içeren önyüklenebilir bir USB bellek oluşturmak için Rufus gibi bir araç kullanabilirsiniz.

Windows 10 ISO dosyasını indirdikten sonra, Rufus yazılımını çalıştırın ve SELECT diyerek seçin. Freedos bilgisayarınızda Windows kurulumunu çalıştırmak için USB sürücüsünü otomatik olarak yapılandıracaktır.

FreeDOS’un yeni bölüm bilgilerini tanımlayabilmesi için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir. Bunun nedeni, tüm DOS işletim sistemlerinin bölüm bilgisini yalnızca açıldıklarında tanımasıdır. Henüz yapmadıysanız, bilgisayarınızda UEFI, TPM ve Secure Boot ayarlarının yapılandırıldığından emin olun.

Ardından, Başlat’a tıklayarak Windows kurulumunu başlatmayı seçebilirsiniz. Tamamlandığında, Microsoft hesabınızla oturum açabilir ve yüklü Windows yazılımını etkinleştirebilirsiniz. Kurulum, internet bağlantınızın hızına bağlı olarak yaklaşık yarım saat sürecektir.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap