1. Ana Sayfa
  2. Oyun

Sanal Gerçekliğin Oyun Sektöründeki Geleceği

Sanal Gerçekliğin Oyun Sektöründeki Geleceği
0

Oyunlarda sanal gerçekliğin geleceği bazılarına uzak görünebilir, ancak bu gerçek olmadığı anlamına gelmiyor. Gözlüklerin ve artırılmış gerçekliğin geliştirilmesiyle birlikte, önümüzdeki yıllarda oyunlarda sanal gerçeklik kullanımının yaygınlaşacağını görmemiz muhtemel.

Oyunlarda sanal gerçekliğin geleceği parlak görünüyor. Sanal gerçeklik oyunculara sürükleyici bir deneyim sağlayabilir. Bununla birlikte, pazarın hala gelişmesi için çok yer var.

Sanal gerçeklik sektörü henüz genç olsa da, teknoloji hızla gelişiyor ve iyileşiyor. Her zamankinden daha fazla kulaklık gönderiliyor. Buna rağmen, maliyet tüketiciler için büyük bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. VR’nin genel tüketici için yaygın olarak kullanılabilir hale gelmesi biraz zaman alacaktır.

VR Gözlüklerin Satışları Her Yıl Artıyor

VR gözlük satışlarında büyüyen bir trend var. Oyunların popülerliği ve iyi malzemelerin bulunabilirliği de dahil olmak üzere bir dizi faktör talebi etkiliyor. Ancak, gözlükler hala nispeten pahalı.

IDC’ye göre, sanal gerçeklik gözlüğü satışlarının %27,9’luk yıllık bileşik büyüme oranıyla (CAGR) büyüyerek 2027’de 26,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bununla birlikte, küresel pazar hala nispeten küçüktür. Şu anda dünya çapında sadece 171 milyon kişi sanal gerçeklik sistemlerini kullanıyor.

Sanal gerçeklik kullanan tüketici sayısının 2019’da %19’dan önümüzdeki iki yıl içinde %25’e çıkacağı tahmin ediliyor. Kullanıcıların çoğu teknolojiye aşina olsa da, yaklaşık yarısı henüz yatırım yapmaya hazır değil. Bu da pazarın henüz erken aşamalarında olduğu anlamına geliyor.

Bunun en önemli nedenlerinden biri, kişisel VR gözlüklerin hala konsollar kadar popüler olmaması. Ancak XR cihazlarının yükselişi, gözlük satışlarının artmasına yardımcı oldu.

Dünya genelinde, 2020 yılında 5,5 milyon adet olan VR gözlük sayısının 2025 yılına kadar 43,5 milyona çıkması bekleniyor.

Şu an itibariyle en popüler VR gözlükler arasında PlayStation ve Oculus yer alıyor. Bununla birlikte, hem HTC hem de ByteDance’ın boru hattında rekabet edebilecek ürünleri var. Pazar büyüyor olsa da, sektörde bir dizi sorun var.

Örneğin, kullanıcıların büyük bir yüzdesi hareket hastalığından muzdarip. Bazı insanlar bunu ara sıra yaşarken, diğerleri neredeyse her gün yaşıyor. Hareket hastalığı yaşamasalar bile teknoloji baş ağrısı ve baş dönmesine neden oluyor.

Sanal Gerçekliğin Oyun Sektöründeki Geleceği

VR Gözlük Türleri Nelerdir?

Sanal gerçeklik oyunları, bağımsız gözlüklerin ortaya çıkmasıyla devrim yaratacak. Bu gözlükler tamamen taşınabilir, yani kamusal alanlarda bile her yerde kullanılabilirler. Mobil VR gözlüklerine göre daha üstün bir VR deneyimi sunarlar ve bilgisayar gerektirmezler.

En yeni ve en iyi bağımsız gözlükler yakın gelecekte piyasaya çıkacak ve bir tanesinin 1000 dolarlık fiyat bariyerini aşması bekleniyor. Bu, bağımsız VR’yi hem tüketicilerin hem de geliştiricilerin radarına sokacaktır.

Apple ayrıca iPhone’dan tamamen ayrı bir cihaz olacak bir AR/VR gözlüğü da piyasaya sürecek. Bu kulaklık xrOS adı verilen yeni bir işletim sistemi çalıştıracak ve çok çeşitli yeni özellikleri destekleyecek. Bu özelliklerden bazıları uzamsal ses, el takibi ve ifade algılamayı içeriyor.

Apple AR/VR kulaklığı ince bir tasarıma sahip, küçük ve hafif bir ünite olacak. İçinde iki çip bulunacak ve bu sayede bir bilgisayar kullanmak zorunda kalmadan karmaşık görevleri yerine getirebilecek.

Apple VR gözlüğünün en önemli özelliklerinden biri, dışa dönük bir ekrana sahip olacak olması. Bu, kulaklığın kullanıcının yüzünü ve yüz ifadelerini göstermesini sağlar. Bunun yanı sıra, kulaklık ultra düşük yenileme hızına sahip olacak ve güç tüketimini azaltacak.

Bir diğer önemli özellik ise, bilgisayarın kullanıcının çevresindeki ortamı görmesini sağlayan bir teknoloji olan içten dışa izleme. Bu, kullanıcının sensör ya da aydınlatma sistemi takmak zorunda kalmadan sanal dünyaya dalmasını sağlıyor.

Bu cihazlar henüz ilk aşamalarında olmalarına rağmen, çarpıcı 3D görüntüleri işleme yetenekleri gibi üretkenlikte önemli gelişmeler sunuyorlar. Nihayetinde, kendi özel ihtiyaçları için en iyi kulaklığın hangisi olduğuna karar vermek içerik üreticilerine kalmıştır.

VR’da En Çok Oynanan Oyunlar

Bir sanal gerçeklik oyunu sizi fantastik bir dünya dışı maceraya götürebilir. Hatta tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi karakterlerle etkileşime bile girebilirsiniz. Ancak sanal gerçeklik için diğerlerinden daha uygun olan bazı oyunlar var. İşte en iyilerinden birkaçı.

Resident Evil 7: Biohazard, sunabileceği çok şey olan harika bir korku oyunudur. Grafikler iyi ve hikaye tatmin edici. Ayrıca gelişmiş atış unsurlarıyla birlikte geliyor. Bununla birlikte, mükemmel bir oyun değildir. VR hastalığından muzdarip olmanıza neden olabilecek bazı kusurlar var.

The Talos Principle, göz alıcı görselleri basit bir oynanışla harmanlayan ilgi çekici bir VR oyunudur. Oyuncular hareket kontrollerini kullanarak blokları manipüle etmelidir. Bu VR oyunu aynı zamanda güzel bir müziğe sahip.

Keep Talking and Nobody Explodes, büyük bir grup insan için eğlenceli bir co-op VR oyunudur. VR gözlüğü için doğal bir uyum sağlayan 360 derece izleme özelliğine sahiptir.

Valve’ın The Lab’i, VR ile oynanabilen sekiz mini oyundan oluşan bir koleksiyon. Sanal gerçeklik hissine alışmanıza yardımcı olmayı amaçlıyorlar. Ancak, sizi saatlerce oynatacak kadar derin veya zorlayıcı değiller.

Stride, VR gözlüğü ile oynanabilen bir başka harika serbest koşu oyunudur. Sonsuz, zamanlı ve arena modları dahil olmak üzere çeşitli modları vardır. Bir başka harika oyun ise Beat Saber.

En iyi grafikleri ve oynanışı sunan bir oyunun tadını çıkarmak istiyorsanız, Superhot VR’a göz atabilirsiniz. Oyun HTC Vive kullanıyor.

Sanal Gerçeklik Oyunları

VR Oyunculuğu

Sanal gerçeklik oyunları, benzersiz bir oyun deneyimi sağlamak için üç boyutlu sanal bir ortam kullanan bir bilgisayar oyunu biçimidir. Çoğu durumda oyuncu birinci şahıs konumundadır.

VR teknolojisinin kullanımı, eğlence endüstrisinin yanı sıra sağlık ve gazetecilik alanlarında da çok sayıda uygulamaya yol açmıştır. Bu tür oyunlar, kullanıcıların yeni dünyaları keşfetmesine ve diğer insanlarla etkileşime girmesine olanak tanır. VR oyunlarının faydalarından bazıları bilişsel zekayı geliştirmek, bilişsel işlemeyi artırmak ve kendi kendine oluşan stresi azaltmaktır.

Sanal gerçekliğin popülerliğine rağmen, bazı dezavantajları da vardır. Örneğin, VR oyunları gelişmiş ekipman gerektirir ve pahalı olabilir. Ayrıca, yüksek yoğunluklu bir VR oyunu oynamak, kullanıcının tam potansiyeline ulaşması için fiziksel aktivite yapmasını gerektirecektir. Ayrıca göz yorgunluğuna da neden olabilir.

Geliştiriciler için en büyük zorluk donanım maliyetinin üstesinden gelmek olmuştur. Bazı oyun şirketleri, belirli bir oyun konsoluyla çalışmak üzere tasarlanmış VR gözlükleri geliştirmeye başlamıştır. Bu kulaklıklar, simüle edilmiş bir 3D oyun ortamını görüntüleyen bir çift gözlüktür.

VR gözlüklerine ek olarak, bir oyuncunun el tabanlı bir kontrolöre veya gamepad’e ihtiyacı olacaktır. Üst düzey bir VR gözlüğü, oyuncunun tüm kafa hareketlerini oyun konsoluna iletecektir.

VR ile ilgili en iyi şeylerden biri, kullanıcılara 3D bir dünya ile fiziksel olarak etkileşime giriyormuş gibi hissetme fırsatı vermesidir. Bazı VR oyunlarında oyuncular uçtuklarını, dağlara tırmandıklarını, ata bindiklerini ve hatta sirk akrobasisi yaptıklarını hissedebilirler.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap