1. Ana Sayfa
  2. Mobil

SD Kart Nedir, Ne İşe Yarar? Türleri ve Özellikleri

SD Kart Nedir, Ne İşe Yarar? Türleri ve Özellikleri
0

SD kart, kameralar ve akıllı telefonlar da dahil olmak üzere çeşitli elektronik cihazlarda kullanılabilen bir flash bellek türüdür. Dayanıklı, hafif ve hızlı olacak şekilde tasarlanmışlardır. Çeşitli SD kart türleri için spesifikasyonları mevcuttur. Her biri dosya sistemi ve kapasite aralığına göre kategorize edilmiştir. SD kartlar bir çok iş için kullanılabilir, bunların arasında fotoğraf ve video kaydetmek, dosyaları taşımak ve cihazlar arası veri aktarımı bulunur. SD kartları, fiziksel olarak hasarlanabildiğinden dolayı verilerin kaybını önlemek için verilerin yedeklenmesi önerilir.

SD Kart Nedir?

SD kartlar, modern cihazlarda veri depolamak için kullanılan bir flash bellek türüdür. Cep telefonlarında, dijital kameralarda ve taşınabilir müzik çalarlarda yaygın olarak kullanılırlar.

Ayrıca birçok yeni bilgisayarın SSD sürücülerinde veri depolama için kullanılırlar. Bilgisayarlarda kullanılan eski manyetik çekirdekli belleklerin aksine, flash bellek hızlı ve kararlıdır ve içeriğini korumak için güç verilmesi gerekmez.

Her biri kendi fiziksel boyutuna, depolama kapasitesine, dosya sistemine, arayüze ve hız değerlerine sahip birkaç farklı SD kart türü mevcuttur. Hepsi kafa karıştırıcı olabilecek şifreli kodlar ve derecelendirmeler kullanır.

Ancak, SD kartlar SD Association tarafından standartlaştırılmıştır ve yayınlanan standartlarına uymaktadır. Bu, ihtiyaçlarınız için doğru olanı aldığınızdan emin olmak için kartınızdaki çeşitli etiketleri ve derecelendirmeleri kullanmanıza olanak tanır.

SD Kart Nedir, Ne İşe Yarar? Türleri & Özellikleri

SD Kart Ne İşe Yarar?

SD Kartlar, cep telefonları, kameralar ve akıllı cihazlar gibi birçok elektronik cihazda veri depolayan bellek cihazlarıdır. Hareketli parçaları olmayan NAND çipleri adı verilen elektronik bileşenler üzerinde depolama yaparlar, bu da onları fiziksel arızalara karşı daha az duyarlı hale getirir.

SD kartların bir diğer avantajı da farklı cihaz türleriyle çalışabilmeleridir. Bir cihazın depolayabileceği veri miktarını artırmak veya taşınabilir sabit disklerin ya da flash sürücülerin yerini almak için kullanılabilirler.

SD kart etiketlerinde genellikle kartın ne kadar hızlı veri yazabildiğini veya okuyabildiğini gösteren semboller ve sayılar bulunur. Bu hız sınıfı derecelendirmeleri, kullanıcıların bir SD kartın kendileri için uygun olup olmadığını belirlemelerine yardımcı olur.

Örneğin, kameranızı 4K video kaydetmek için kullanmak istiyorsanız, yüksek sıralı yazma hızına sahip bir kart aramanız gerekir. Bu, SD kartınızdaki ağır yük nedeniyle kameranızın donmamasını, kaydı durdurmamasını veya aşırı ısınmamasını sağlayacaktır.

SD Kart Türleri

SD kartlar telefonunuzda, tabletinizde, kameranızda veya diğer cihazlarınızda veri depolamak için kullanışlı bir yoldur. Bununla birlikte, tüm kartlar eşit yaratılmamıştır ve bazı cihazların düzgün çalışması için belirli bir kart türü gerekir.

SD Kartınızda büyük miktarda veri depolamak istiyorsanız, verileri daha yüksek hızlarda aktarabilen daha gelişmiş bir karta ihtiyacınız olabilir. SD Kartınızın hızı, sınıf derecesi ve boyut kapasitesi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Örneğin, video çeken ve hızlı bir sıralı yazma hızına ihtiyaç duyan eski model bir telefon veya bas-çek dijital fotoğraf makinesi kullanıyorsanız, V90 video hız sınıfı derecesine sahip UHS-II kartları aramalısınız.

DSLR veya profesyonel video kameranızla tonlarca fotoğraf çekiyorsanız, 2 TB’a kadar kapasiteli ve exFAT adı verilen bir dosyalama sistemine sahip SDXC kartları düşünebilirsiniz. Bu üst düzey kartlar ayrıca daha geniş çalışma sıcaklığı aralıklarına ve daha dayanıklı ve güvenilir olmalarını sağlayan daha fazla özelliğe sahiptir.

SD Kart Nedir, Ne İşe Yarar? Türleri & Özellikleri

SD Kart Özellikleri

SD kartlar neredeyse her mobil cihazın yanı sıra fotoğraf makineleri ve video kameraların da vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Büyük kapasitelere sahiptirler ve bazı durumlarda dahili sabit disklere rakip olacak hızlarda veri aktarırlar.

Ancak, tüm SD kartlar eşit yaratılmamıştır. Bazıları daha hızlı, bazıları daha yavaştır ve hatta bazılarının özel bir hız derecesi vardır.

Bunlardan en önemlisi yazma hızıdır, çünkü bu, herhangi bir zamanda bir SD karta yazılabilecek veri miktarını yansıtır. Örneğin bir kamera 4K video yazıyorsa, SD kartın gönderdiği muazzam miktardaki bilginin üstesinden gelebilecek kadar hızlı olması gerekir.

Kart spesifikasyonu, maksimum saat hızını 25 MHz ile sınırlayan bir “varsayılan hız” da dahil olmak üzere çeşitli özelliklere sahiptir. Bu, ana cihazın karta aktarım hızını gerektiği gibi değiştirmesi için komut vermesini sağlar. Ana bilgisayar ayrıca SD karta güç tasarrufu amacıyla komutlar arasında daha düşük bir saat hızı kullanmasını söyleyebilir.

Yazar Hakkında

Teknolojik Bilgi'nin kurucusu, Teknoloji ve Yazılım hakkında makale yazarı.

Yorum Yap